Finanční mág v Praze a východních Čechách | Kontakt

  • Čeština
  • English

Hypotéka na koupi bytu v Praze pro cizince s trvalým pobytem

Lucas a Nina, cizinci v Praze, hypotéka bez vybrané nemovitosti (5/2021)

Lucas má holandský pas, Nina ruský, nejsou sezdaní, oba žijí v Praze už řadu let, takže mají trvalý pobyt. Chtěli si koupit starší větší byt v Praze. Nina už jeden byt vlastní, ten by následně chtěli pronajmout. Lucas je zaměstnaný u jedné IT firmy, Nině skončila rodičovská a poohlížela se po novém zaměstnání, takže byla bez příjmu.

Byt hledali už dlouho, jeden jim dokonce “vyfouknul” zájemce platící hotově, a tedy “rychleji”. Měli také obavu z růstu úrokových sazeb, tak chtěli hypotéku vyřídit dopředu bez vybrané nemovitosti. Tu v Česku poskytuje jen několik bank. V některých nevycházel příjem, jiná vyžadovala u cizinců 20% vlastních prostředků.

Každá banka má svoje specifické zaměření a postupy schvalování hypoték. Co nemá šanci projít u jedné, úplně v pohodě projde u druhé. 

Abychom dosáhli na co nejvyšší úvěr a nejlepší podmínky v bance, rozhodli jsme se dát do zástavy stávající byt. Tady se objevil pro banky další problém – příjem pro splácení dokládá jen Lucas, zatímco nemovitost na zajištění hypotečního úvěru je pouze Niny. Tím se možnosti scvrkly na jedinou banku, kde byl záměr průchozí. Schvalování trvalo déle – cizinci, hodně hypoték, ale povedlo se banka schválila 9,5 mil.

Štěstí přeje připraveným

Tím zápletka nekončí. Pár dní těsně před podpisem hypotéky se ozval makléř, že se k prodeji uvolnil byt, o který měli zájem. Bylo by ale třeba jednat rychle, peníze měly být uhrazeny do měsíce, kdy bylo třeba doplatit hypotéku prodávajícího. Takže jsme podepsali hypotéku, objednal se hned odhad na kupovanou nemovitost, tady jsme čekali týden, pak bylo třeba udělat zástavní smlouvy, dodatek k úvěrové smlouvě… No stihlo se to, ale byl to adrenalin.

Dává vám to smysl?
Pojďme to nezávazně probrat





Políčka s hvězdičkou jsou povinná. Vaše údaje dobře chráním.