Finanční mág v Praze a východních Čechách | Kontakt

  • Čeština
  • English

Hypotéka bez nemovitosti – na výstavbu, Nela a Marek, 3/2022

Nela dostala od prarodičů zahradu na výstavbu domu kousek za Prahou na začátku roku 2022. To už úrokové sazby začaly rychle stoupat. Chtěli tedy co nejdříve vše vyřídit, aby mohli žádat o hypotéku na výstavbu. K tomu bance stačí projekt, stavební povolení stačí později až k čerpání peněz.

Věděli, že chtějí dřevostavbu, i proto aby se mohly brzy stěhovat do vlastního. Oslovili několik stavebních společností. Původně počítali s typovým projektem, ale když se ponořili do katalogů hlouběji, shodli se, že si nechají projekt nakreslit na míru. Pozemek byl pěkný, ale přeci jen trochu specifický. Projektant řekl, že potřebuje min dva měsíce, což ještě není tak špatné. Ale v době rostoucích úrokových sazeb, se to moc nehodí.

Navrhl jsem tedy řešit financování hypotékou bez nemovitosti. Koupi nemovitosti umí řešit 4-5 bank, ale výstavbu jen jedna. Naštěstí tato banka měla dobré podmínky, a i úrokové sazby zvedala v té době později než ostatní banky, takže 4,39% byl v té době velmi pěkný úrok.

Vyřízení bylo jednoduché, žádost, potvrzení o příjmech od zaměstnavatele a úvěr se schválil. Dům by měl stát do roka, ale pro jistotu jsme dali lhůtu pro čerpání o půl roku delší. Kdyby se protáhlo stavební řízení, nebo nastala jiná komplikace. Když se dočerpá úvěr dříve, nic se neděje, úvěr se začne i dříve splácet.

Po dokončení projektu, odhadce banky zpracuje ocenění. Následně banka připraví dodatek smlouvy, kde bude specifikace nemovitosti. Až bude ohláška na dům od stavebního úřadu, začne se stavět. Dobré je, že to bude se sazbou 4,39 %, zatímco už dnes (7/2022) kdy píšu tento článek se sazby přehouply přes 6%.

Nele s Markem se hypo bez nemovitosti vyplatila. A až se trh uklidní, budeme refinancovat.

Dává vám to smysl?
Pojďme to nezávazně probrat





Políčka s hvězdičkou jsou povinná. Vaše údaje dobře chráním.