Finanční mág v Praze a východních Čechách | Kontakt

  • Čeština
  • English

Hypotéka pro Anežku (OSVČ s paušální daní, 2/2022)

Anežka plánovala koupi bytu na pronájem. O prověření svých možností v bankách mě požádala v červnu 2021. V té době podnikala teprve třičtvrtě roku. Což většině bank nepostačuje, ale hlavně daňové přiznání s příjmy jen za část předchozího roku nebylo bohužel použitelné.

Navíc se začátkem roku přihlásila k paušální dani. V té době banky zatím nevěděly, jak budou příjem bez DP počítat. Mohli jste se dočíst, že na hypotéku „paušalisté“ nedosáhnou vůbec. Ale realita byla, že banky v tu dobu jen tušily, že budou započítávat nějakou část průměrného měsíčního obratu na účtu za nějaké období. Každopádně jsme museli počkat na leden 2022, kdy bylo možné poprvé s paušální daní žádat o hypotéku.

Zkušenost: banka u OSVČ dříve hodnotila přijmy za celý rok (podle daňového přiznání). Dnes pro OSVČ s paušální daní sleduje příjmy za období kratší a mj. sleduje, zda platí paušální daň.

Právě až v lednu většina bank upřesnila, jak bude příjem počítat. Opět se i tady banky v přístupu různí – některé vycházejí z průměrného obratu za období 3 měsíce, jiné za 6 nebo 12 měsíců. Získanou částku pak dále více či méně krátí. Protože se příjmy Anežce v druhé polovině roku o dost zvýšily, zohlednil jsem to při výběru banky, aby dosáhla na co nejvyšší úvěr.

Po podání žádosti do vybrané banky a úspěšném scoringu se mohl hledat byt. Anežka měla štěstí, v nabídce se objevil pěkný byt v požadované lokalitě. Cena byla také rozumná, což odhad banky následně potvrdil. Na návrhu kupní smlouvy jsem se makléřkou také domluvil. Byla ráda, že celá transakce proběhne rychle, nebude se čekat na katastr apod.

K příjmům jsme doložili jen výpisy. Banka sledovala pravidelnou platbu daně, což se Anežce ne vždy podařilo (neměla nastaven trvalý příkaz). Ale banku zajímala hodně také konkrétní činnost podnikání. Aby mohla vyhodnotit, zda je příjem v takovém oboru reálný. S tím jsme trochu bojovali, ale nakonec si schvalovatel dal říct. Hypotéka byla schválena, podepsali jsme a během týdne už se přepisoval byt na Anežku.

Dává vám to smysl?
Pojďme to nezávazně probrat





Políčka s hvězdičkou jsou povinná. Vaše údaje dobře chráním.