Finanční mág v Praze a východních Čechách | Kontakt

  • Čeština
  • English

Hypotéka na stavbu RD při příjmech ze zahraničí

Ondřej a Tereza, Češi v Anglii, výstavba domu (2/2021)

Ondřej s Terezou odešli do Anglie na zkušenou před 7 lety, on pracuje na univerzitě, ona nyní pečuje o dvě děti. Návrat do Čech plánovali delší dobu, ale chtěli by si zde postavit dům a jít do vlastního. Pozemek koupili z vlastních úspor ve středních Čechách už před rokem. Projekt na dům už také mají.

Tereza pobírá dávku v rodičovství, ale tu české banky neuznávají. Bylo tedy třeba vybírat z bank, které nekrátí příjem ze zahraničí a nenavyšují životní minimum u příjmu ze zahraničí, aby dosáhli na potřebný úvěr. Navíc bylo třeba vyřídit úvěr na dálku s možností ověřit podpisy na ambasádě (pro případ, že by nemohli přijet kvůli pandemii do Čech).

Vybral jsem banku, která toto vše splňovala. Zadal jsem žádost, scoring proběhl v pořádku. To je jedna z mála výhod u lidí, kteří pracují v zahraničí – neměli šanci si pokazit bankovní historii v Čechách. 😊

Dál už to šlo standardně. Ondřej nechal potvrdit příjmy, sestavil rozpočet a objednal jsem odhad na budoucí dům. Kvůli enormnímu nárůstu cen stavebních materiálů v té době (jaro 2021), odhadce stanovil minimální investiční náklady o cca 25% vyšší než byl rozpočet. Naštěstí i budoucí hodnota domu byla vyšší, než jsme očekávali.

Úvěr bylo možné tedy navýšit, příjmy na to stačily. Ondrovi se to sice moc nelíbilo, ale ujistil jsem ho, že úvěr nemusí dočerpat, stačí když využije 80% výše úvěru (takže prakticky tolik, kolik původně požadoval).

Hypotéka pak byla schválena rychle. Podpisy na smlouvách jsem ověřoval já v jedné pražské restauraci. Kde jsem se potkali, když přiletěli na otočku na víkend a spojili to i s jednáním se stavební firmou o zahájení výstavby.

Dává vám to smysl?
Pojďme to nezávazně probrat





Políčka s hvězdičkou jsou povinná. Vaše údaje dobře chráním.